Balkanlarda 1.Gün-ÜSKÜP

Havalimanından Merkeze Geliş;



Büyük bir heyecanla Alexander The Great Airport'a vardım, burası küçük bir havalimanı. İçeri giriş yapıp çıkışa doğru yürürken tam karşıda yan yana sıralanmış döviz bürosu ve Vardar Express otobüs satış bürosu bulunuyor. 


Türk Lirasından 50 tl kadar bozdurup, Otobüs biletini 175 MKD'ye aldım.( 11,20 TL oluyor.) Saat 10.40'taki varışıma göre otobüs saatinin 11.00 olmasıyla beklemeden merkeze doğru yola çıkmış oldum.




İlk gün öğlen Üsküp'te inip Vardar otobüsü ile kısa sürede merkeze indim. Emila Zola sokakta oturan couchsurfing arkadaşımın evini bulup eşyalarımı bıraktım ve hemen merkeze yürüdüm. Hava rüzgarlı ve serin.. Yürüken etraf gayet sakin, soğuktan olsa gerek dışarda pek insan yok.

İlk defa yabancı bir ülkede tek başıma yollardayım, biraz stres var ama zaman geçince bayağı alıştım. Normalde tek bir yerde oturmayı, gezmeyi saçma bulurdum ama farklı bir duyguymuş. İnsan tek başına da bir şeyler yapabilip eğlenebilmeli..

Ev sahibiyle biraz sohbetten sonra çantaları bırakıp keşfe başladım. Rotayı kafamda canlandırıp yola koyuldum. Zaten caddeden ilerledikçe haritaya hiç gerek kalmadı, görmek istediğim her yeri yol üstünde görmüş oldum. 



Üsküp Şehir Müzesi-Eski Tren İstasyonu


Bu eski tren istasyonu 26 Temmuz 1963 yılındaki depremden sonra zarar görmüş ve binadaki saat depremin yaşandığı 5.17'de durmuş. İçeride deprem sonrası şehrin durumunu anlatan bir video gösterimi, fotoğraflar ;alt katta da tarihi eşyalar sergilenmiş. Müze girişi ücretsiz.



Rahibe Teresa Evi ve Feodal Kulesi



Üsküp şehir müzesinin hemen karşısındaki Makedonya Sokak üzerinden devam edince 10 dk içinde sağda binayı gördük.Üsküp doğumlu olan Rahibe Teresa Üsküp’ün onursal vatandaşı ilan edilmiştir. Doğum evinin orjinali değildir, sadece kendisi için evinin yakınında bir anıt olarak yapılmış.




 Alt katta hediyelik dükkanı ve fotoğraflar yer alıyor. Anıt girişi üst katta ve ücretsiz. Rahibe Teresanın yatağı, yemek odası gibi eşyaları yer alıyor. Rahibe Teresa dini açıdan bazı ikilemlerde kalsa da insanlık için yaptığı şeyler çok güzel. Özellikle her şeyi sevgi ile yapmamız gerektiğini savunuyor.


Büyük İskender Heykeli


Merkeze varana kadar irili ufaklı çok sayıda heykel var; sadece Büyük İskender heykeli hoşuma gitti. 14,5 m yüksekliğinde 3 yüzükten oluşan ve etrafında aslanların yer aldığı devasal heykel güzeldi.

Nehrin iki yanında , Latin köprüsü üzerinde ve hatta ara sokaklarda bile heykeller görebilirsiniz. Bir süre sonra insan bu yapaylıktan sıkılıyor. Ankara'da dinozorlara kızarken beteri beteri varmış dedirtti bana. Aşağıdaki saatçinin önündeki metal adam gayet güzel , önündeki zayıf yaşlı adam heykeli ise düşündürücü..

Ohrili Aziz Kliment Kilisesi




Rahibe Teresa evinden Büyük İskender heykelinin bulunduğu meydana yüyürken solda kalıyor. Yürüyerek buraya ulaşabilirsiniz. Üsküpte bulunan en büyük ortodoks kilisesi mimarisiyle dikkat çekiyor. Büyük İskender Heykelinin bulunduğu meydanın batısında Partizanski Odredi 2 bulvarında yer alıyor.

Squeeze Me

Daha önce intagramda şans eseri gördüğüm güzel bir yer. Burda sağlık için uygun yiyecekler bulunuyor. Tavuk salatası ve smoothie alarak açlığımı dindiriyorum :)


Taş Köprü (The Stone Bridge)


Makedonya Meydanından 15.yy 'dan kalma köprüyü geçerek Türk bölgesine geçiliyor. Bu köprünün iki yanı oldukça farklı. Bir taraf modern bölge diğer taraf tarihi bölge. Elbette tarihi bölge daha güzel. 

Burdan geçince Arkeoloji Müzesi,Holocaust Museum,Makedon Savaş Müzesi ziyaret edilebilir. Holocaust -Soykırım müzesinde II. Dünya Savaşı sırasında katledilen Üsküplü Yahudilerin fotoğrafları ve toplanan Yahudileri transfer eden temsili bir tren vagonu bulunmaktadır.

Sanat Köprüsü (Art Bridge)

Taş köprünün paralelinde yer alıyor, yapaylığı ile hoşuma gitmedi fakat üzerinde sanatçılara ait heykeller var. Akşamları güzel görünüyor.

Eski Pazar (Old Bazaar)
Köprüden karşıya geçince yine sizi bir çok heykel bekleyecek. Daha sonra tarihi yapılaşmayı görebilirsiniz. 



Sokağa girince bir çok kafe ,restoran bulunuyor. Kaleye çıkana kadar Kapan Inn,Murat Paşa Cami,Çifte Hamam (Chifte Hamam),Sulu Han (Suli An),Mustafa Paşa Cami,İsa'nın Göğe Yükseliş Kilisesi,Kurşunlu Han sırasıyla görebilirsiniz.

Üsküp Kalesi
Kaleden  şehir manzarasını izlemek güzel fakat iç tarafta pek bir şey bulunmuyor. Akşam şehri ışıklar içinde görmek daha güzel olur. Burda fazla vakit harcamadan tekrar eski pazardan döndüm. Merkeze doğru inerken hediyelik eşya alınabilir. Magnetler 1 euroya satılıyor.





Vodno Dağı ve Milenyum Haçı

Vodno dağında bulunan Milenyum haçına teleferike binerek ulaşılıyor. Şehrin bir çok yerinde bulunuyor. Ayrıca diğer şehirlerde de dağların tepelerinde haç bulunuyor.

Makedon Kapısı

Diğer heykeller gibi Üsküp 2014 Projesi kapsamında inşaa edilmiş, beyaz dev bir kapı; üzerinde de tarihi olayların anlatıldığı kabartmalar bulunuyor. Pella meydanında bulunuyor. 
Merkezden bu kapıdan geçerek devam ettiğinizde solda alışveriş merkezi bulunuyor, eğer City Mall'e gidecekseniz sağdan devam edip soldaki ilk duraktan otobüse binmeniz gerekiyor. Otobüse binmek için dışardan kart satın alıp para yüklemeniz gerekiyor, ya da şoför size ordan kartı bir bedel karşılığı veriyor. Kartım olmadan bindim fakat görevlide de kart olmadığından benden ücret almadı.

Görülebilecek Diğer Yerler;

Buraları da bir sonraki gelişime saklıyorum. Havanın daha sıcak , yürümeye uygun olduğu zaman gidilebilir.

Madka Kanyonu
Hayvanat Bahçesi
Doğa Tarih Müzesi
Tumba Macarı Neolit köyü

  Üsküp'te görmek istediğim yerleri bitirip, akşam couchsurfing hangout uygulaması ile diğer gezginlerle buluşup Cevapi yiyerek sohbet ettik. Anladığım kadarıyla Türkiye'ye gelmekten bayağı korkuyorlar. Burdaki akşamı da bitirip couchsurfing arkadasşımın evine gidip günü bitirdim, ertesi günü Madka Kanyonuna gitmeyi düşünüyordum fakat tenha olması ve havanın uygun olmaması sebebiyle fikir değiştirip Ohrid'e gitmeye karar verdim.

==>Burdaki günlük harcamam 878 MKD yaklaşık 50 TL, akşam yemeği ve kalacak yere ödeme yapmadığımdan hesaplı oldu.

İnternetli Hat Seçenekleri

Haftalık 5 TL'ye 1gb internetli hat alabilirsiniz, gayet uygun. 



Üsküp için Kaç Gün Gerekli?

Üsküp'ü diğer Balkan ülkeleri gibi 1 günde gezmek mümkün, tabi benim kadar yürümeyi seviyorsanız. Çünkü günde 30000 adımla kendi rekorumu kırdım :) Ama en güzeli Üsküp merkez için 1 gün, Madka Kanyonu için 1 gün, Neolit köyü ve Milennium Cross için 1 gün. Doya doya her yeri görürsünüz. Özellikle Madka Kanyonunda trekking yapıp nehirde kano ile dolaşabilirsiniz. 

Balkanlarda 7 gün

BALKANLAR GEZİ PLANI

            Balkanlarda tek başına geçirdiğim bir hafta gerçekten muhteşemdi. Kimse olmayınca sıkılırım, tehlikeli olur gibi düşünceler gitmeden kafamı kurcaladı ama oraya ayak basmamla birlikte inanılmaz bir rahatlık, heyecan farklılık hissettim. Kalelere çıktım, tüm şehri dolaştım, aksiliklerde bir çözüm buldum, kendimi aştım diyebilirim.
         İnternette bakıp da bilet var diye ayarladığım rotamda, malesef görülen otobüsler yoktu bu nedenle bazı deşiklikler oldu.7 günlük gezimde Arnavutluk hesapta yoktu, Ohrid'ten direkt Kotor'a araç olmadığından dahil ettim. Kalacak yerleri önceden ayarladım fakat hiç gerek yokmuş, bu aylarda yer bulmak kolay.  
             Bazı şehirlerde insan  sayısı azdı ama bence daha iyi, fotoğraf çekilirken manzarayı kapatan insan yığını olmaması güzeldi. Günde 30.000 adım atmışım.Bu arada gittiğim yerlerde spontane takıldım, önceden görülecek yerleri haritada işaretlediğim için yerleri az çok biliyordum. Her ülkede Arnavutluk hariç yardımcı oldular. Couchsurfing'i de kullandım, yolda arkadaşlar edindim. 
        Yani gezi her şekilde güzel oluyor ;arkadaşlarla başka aileyle başka kendi başına başka..Her şekilde ayrı tadı var.Şimdi yolculuk detaylarım şöyle;

Gezi Tarihi: 11-17.03.2017

Uçak Bileti:   260 tl

Gezi Rotası: Makedonya↦Arnavutluk↦Karadağ↦Saraybosna

Gezi Planı:
1.gün: Üsküp
2.gün: Üsküp↦Ohrid
3.gün: Ohrid-Struga-Tiran
4.gün: Tiran-İşkodra-Ulçin-Bar-Budva-Kotor
5.gün: Kotor↦Budva
6.gün:Budva↦Mostar↦Saraybosna
7.gün: Saraybosna

Bütçe: 1000 TL

1.gün: Üsküp :
Vardar Express:175 MKD
Kalacak yer ve akşam yemeği: Couchsurfing
Öğle yemeği:310 MKD
Kahve molası: 62 MKD
Müze : 240 MKD
Toplam: 787MKD  (50,37 TL)

2.gün: Üsküp↦Ohrid
Kahvaltı: Büfeden börek : 80 MKD
Otobüs:450 MKD
Hostel:420 MKD
Öğle Yemeği: 180 MKD
Akşam Yemeği:450
Mola: 160 MKD
Müze Bilet: 160 MKD
Toplam: 2570 MKD  (164,50 TL)

3.gün: Ohrid-Struga-Tiran
Kahvaltı: Hostelden
Taksi dolmuş Struga: 50 MKD
Taksi dolmuş Struga-Tiran:950 MKD
Kalacak Yer : -
Market: 343 LEK

Toplam: 1000 MKD   343 LEK (230 TL)


4.gün: Tiran-İşkodra-Ulçin-Bar-Kotor
Otobüs İşkodra:  2 EURO
Taksi İşkodra-Ulçin: 10 EURO
Ulçin-Bar:5 euro
Bar-Kotor:6,5 euro
Hotel:  20 EURO
Market: 2,30 euro
Hediyelik:19 EURO
Toplam: 64,8  EURO (255 TL)

5.gün: Kotor↦Budva↦Mostar
Kahvaltı:
Otobüs: Kotor-Budva: 4 euro
Otobüs Budva-Sveti Stefan:1,5 euro
Öğle Yemeği:8 EURO
Akşam Yemeği : Balık-Tatlı: 16,50 EURO
Otobüs Budva Mostar: 35 EURO
Mola: Macciato: 1,5 euro
Toplam: 64,5  EURO (255 TL)

6.gün:Mostar↦Saraybosna
Otobüs: 10 KM
Öğle Yemeği:4 KM
Akşam Yemeği:Cevapi-Ayran: 6  KM
Mola: 5 KM
Hostel:24 KM
Toplam: 49 MARK (98,70 TL)

7.gün: Saraybosna
Kahvaltı:11 KM
Tramvay Merkez- Havalimanı: 1,8 KM
Toplam: 12,8 MARK  (26 TL)

TOPLAM:Yaklaşık 825 TL, aradağa market pastane gibi yerlerden de alışveriş yaptım, özel harcamalarım da oldu hediyelikler gibi ,her ayrıntıyı katarsam 1000 tl olmuştur harcamam.Uçak biletiyle 1260 diyebilirim.


↦  Fiyat olarak en uygun Bosna en pahalı Karadağ oldu.
↦  Toplu taşımaya hiç ihtiyaç duymadım, yani şehir içini gezerken, sadece havaalanına giderken tramwaya bindim.
↦  Rotayı iyi ki Üsküp'ten başlayıp ilerlemişim, eğer bi Kotor Budva'dan sonra Ohrid'i görseydim bu kadar etkilenmezdim. Her destinasyon kendine has ayrı güzellikteydi. Budva'da deniz,orman; Kotor'da Manzara,şehrin eski çağ ortamı;Mostar'da Osmanlı tarihinde hissetmek;Saraybosna'da savaşın izlerini görmek;Ohrid'te gölün güzelliği,sıcacık bir ortam..Bir daha gelişimde daha ayrıntılı gezeceğim bir hafta için bu kadar gezebildim.

Balkanlar Gezisi: 1.Gün Üsküp
Balkanlar Gezisi: 2.Gün Ohrid
Balkanlar Gezisi: 3.Gün Struga-Tiran
Balkanlar Gezisi: 4.Gün Tiran-Kotor
Balkanlar Gezisi: 5.Gün Kotor-Budva
Balkanlar Gezisi: 6.Gün Mostar
Balkanlar Gezisi: 7.Gün Saraybosna

Belgrad'tan Neler Alınabilir


Öncelikle Turist İnformation'a kesinlikle uğrayın. Burda Nikola Tesla not defterleri, ampul su-içki şişesi bardakları, minik bitki koyulmuş magnet,kartpostallar gibi bir çok hediye bulunuyor. Kneza Mihaila caddesinde bulunuyor.

Bunun hemen yanındaki dükkanda da kermes açılıyor, burda da yöresel kıyafetler magnetler takılar bulabilirsiniz.

Knez Mihaila Caddesi'nde ayrıca bir çok hediyelik dükkanı ve sokak satıcıları bulunuyor. Kartpostal şeklinde olan paketin içinde naneli şekerler var. Fiyatlar fazla geldi bana, özellikle Kiev'de 3 tane 1 liraya aldığım magnetler, burda 5 euro. 




Ja Stark kurabiye dükkanında da çeşitli kurabiyeleri paketli ya da kendiniz seçerek alabilirsiniz.Yalnız burda her şey ücretli; kutu, hediye paketi, poşet.. Kurabiyelerin bir esprisi yok , neden meşhur bilmiyorum. Bu dükkanda ayrıca sırp kahvesi ve aromalı kahvelerden alabilirsiniz. Sırp kahvesi pek farklı gelmedi ama portakallı nescafelerden daha çok almalıydım.

 


Bence en çok almanız gereken çikolatalar. Herhangi bir süpermarkete girip çeşit çeşit çikolatalar aldım, hepsi birbirinden güzeldi.



Nikola Tesla Müzesinde de kalemler, defterler bulunuyor, burdan da hatıra alabilirsiniz.




Sırbistan'da Yeme-İçme Keyfi

Belgrad ve Novi Sad'ta Beğendiğim Mekanlar

BELGRAD

Tri sesira -Skadarska (Gospodar Jevremova)

Skadarska'da bulunan restoranda müzik eşliğinde yemek yiyip güzel vakit geçirebilirsiniz. Gittiğimizde yemeklerimiz geldikten sonra müzisyenler de geldi, sırayla masalarda çalıp bahşiş topladılar. Bize de Türkçe şarkılar söylediler, eşlik ederek eğlenmiş olduk. Söylediğimiz 1 porsiyon cevapcide 10-12 adet köfte vardı. Her birimizin öbürünün tabağına çaktırmadan attığı köfteler bir türlü bitmedi. Garson az çok Türkçe'de biliyordu. Genel olarak beğendim, eğlenceli oldu.




Coffee Cake (Kursulina 41-Church st. Marc)
Sabah erkenden Taş Meydan ve St. Mark Kilisesini gezdikten sonra kahvaltı için mekan ararken burayı gördük, içerisi temiz güzel bir yer. Burda sandviç ve çay aldık, bir de el yapımı yulaflı barlar. 

Na cosku (Krunska- Nikola Tesla Muzeum)

Nikola Tesla Müzesi'ni gezmeden önce ısınmak için gelip kahve içtiğimiz mekan harika dekore edilmiş bir mekan. Camlarda karşılıklı yemek yiyen çift stickerları, duvarlardaki dekorlar, lavabo wc bile özenerek döşenmiş, antikalara da yer verilmiş. Burayı çok beğendim.





Milagro (Kej Oslobodenja)

Zemun'a Saran için gelmiştik fakat Noel sebebiyle hiç yer yoktu, rezervasyon da yaptırmamıştık bu nedenle İspanyol restoranı olan Milagro'ya geldik. Burda hepimiz tavuk yemeklerinden aldık, gayet lezzetliydi. 




Pijaca (Nikole Spasica)
Yine ısınmak için oturduğumuz bir yer. İçerisi şirin küçük bir yer, biraz dekoru abartsalar da gelinebilir.

Community by Kasina (Trazije) 
Bu bardaki yemeklerin her biri farklı ve lezzetliydi. Gece ortadaki bölümde canlı müzik veriliyormuş. Ortam çok güzel, mutlaka gelinmeli. Beşamel soslu kekikli tavuk, ve diğer arkadaşların yediği etler güzeldi.Porsiyonalr yine büyük bu arada.

Fotoğrafı malesef bitirdikten sonra çekmişim
Red Bread- Sandviç Mekanı
Kahvaltı için Red Bread'e geldik ve hepimiz memnun kaldık. Sandviç ,Omlet ve çay alarak fazlasıyla doyduk.  Burda en çok sandviç yeniyormuş. Bana çok farklı gelmedi ama tek kişi sandviç alınacağına ortaya alınıp çeşitlendirmek daha mantıklı.




Mamma's Biscuit House-Tatlıcı

Burda el yapımı şekilli bisküvi,çikolatalar bulunuyor. Güzel bir çay-kahve molası verilebilir. Çocuklar için de ayrı bir bölüm bulunuyor.Çayın yanında verilen limon ve balı karıştırarak denedim, gayet leziz.



Grand Casino

Zemun bölgesinde otelin hemen arkasında bulunan gazinoya girmeden pasaport numaramız alındı, fotografımız cekıldı ancak o sekılde içeri girdik ve karta az para yükletip içeride içeceklerimizi alıp eğlendik. İki iç masada aynı anda oynayan çılgınlar vardı , bayağı enteresan.


Saran -Deniz Ürünleri Restoranı

En sonunda Saran'da yer bulduk ve çok lezzetli soslu balıklardan yedik. İç mekan gayet güzel, yemekler lezzetli, kesinlikle gelinmeli.



Monument -İtalyan restoranı

Kahvaltı için geldiğimiz İtalyan restoranı da beklentimi kat kat karşıladı. Aldığım sebzeli omlet, çay gayet güzeldi. Çayın yanında bal verilmesine artık iyice alıştım, hata bir iki tane alıp eve götürdüm :) Bir ülkeye gidince görülmesi gereken sadece tarihi yapılar değil yemekler,restoranları keşfetmek bana keyif veriyor.



NOVİ SAD

Sokace (Autonomna Pokrajina Vojvodina)

Kahvaltı mekanı bulamayınca burasının açık oldugunu gördük ve makarna yedik. Ne umduk ne bulduk gibi oldu ama makarna sosuyla lezzetliydi. Burda bahçe de olmak üzere üç bölüm var, dekoru enteresandı.








Osam Tamburasa (Petrovaradinska tvrdjava)

Kaleye çıkınca zaten manzaraya doğru sıralanmış kafe retoranları görebilirsiniz. Biz dışarıda manzaraya karşı oturduk.Yazın  kim bilir ne kadar güzel olur.



En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu