Sırbistan'da Kış Gezisi- Novi Sad

NOVİ SAD

Sabah erkenden Novi Sad için tren istasyonuna gittik. Haritadan nerde olduğunu görebilirsiniz. Burdan 1,5 saat sürüyor. 








Tren biletine online bakmak için tıklayın

Gidiş 388 RSD- Dönüş 338 RSD: 23 TL




Sabah ayazı bizi bayağı darmaduman etti. Noel sebebiyle kahvaltıyı planladığımız yerde yapamadık fakat daha güzel bir yer bulduk. Fakat burda da kahvaltı yerine makarna yedik çünkü kahvaltı servisi yokmuş. Aksilikler her yolculukta çıkabilir önemli olan morali bozmadan çözüm bulmak :)


 

Adı Mary Kilisesi (The Name of Mary Church)

Gotik üslubuyla inşaa edilmiş bu kilise gayet görkemli ve etkileyici. İçeriye girdiğimizde kimseler yoktu rahat rahat fotoğraf çekip etrafı inceledik. Çoğu kilisede fotoğraf çekmek yasak oluyor ve giriş ücreti alınıyor, bayramı fırsata çevirmiş olduk :) Bu katolik kilisede otruma yerleri mevcut.




 


 Piskopos Konağı


Novi Sad'ın trafiğe kapalı caddeleri renkli renkli az katlı binalardan oluşuyor, alt katlarda restoran kafelerle şirin mi şirin bir yer. Zaten büyük şehirlerdense diğer şehirler daha hoşuma gidiyor. Özgürlük meydanında standtlar kuruluyor eğlenceler düzenlenerek hareketleniyor Dunavska caddesi Novi Sad'ın canlı olduğu bir cadde ve etrafındaki yapıların mimarisi çok güzel.


Voyvodina Müzesi




Tuna Nehri 



Petrovaradin Kalesi

Tuna nehri boyu kaleye yürümek gayet keyifli, köprüden geçerek kaleye vardık. Eski şehrin binaları terk edilmiş havası veriyor. Eski zamana dönme hissi veren böyle şehirleri çok seviyorum.



 





Kaleye çıktıktan sonra çok güzel bir manzara ile karşılaşıyoruz. Tuna nehri, turuncu kiremitli evler, bir de kalede yanyana diizlmiş restoranlar bulunuyor. Burda çay molası verip manzarayı seyretmeden dönmeyin. 




Novisad-14 derece ile bize biraz zorluk çıkardı ama biz yine de hakkını vererek akşam 4 gibi Belgrad'a geri döndük. Sırbistan'a gelince mutlaka buralar görülmesi gerekiyor ,özellikle kale çok güzel. Karlofça'ya da geçme niyetimiz vardı ama yorgun ve soğuktuk :) 

Sırbistan'da Kış gezisi-Belgrad

 BELGRAD

(Beograd =Beyazşehir)

Belgrad için 3 gün ayırdık çok rahat yetti. Her yere rahatlıkla ulaştık, gerektiğinde toplu taşıma kullandık, tek olumsuz şey hava çok soğuktu. Kuş tüyü mont,içlikler ile Kiev'de çok rahat dolaşmıştım ama burda felaket bir soğuk vardı, resmen soğuğun kaynağına gitmişiz. Biz de sık sık çay kahve molası verdik, her şeye rağmen güzel bir gezi oldu.





6 Ocak Ortodoks Noeli
      Ortodoks Noel'i 6 ocakta olduğundan bu tarihte kalabalık olacağını düşünmüştüm ama aksine çok sakindi. Meğer bu dini günde herkes evlerinde olur sakin geçirirlermiş. Kafelerin dükkanların bir kısmı kapalıydı. Yani bu tarihte sakın gitmeseniz daha iyi.  
      Bazı parklarda yol kenarlarındaki çınar ağaçlarının budandığı , toplandığı ve satıldığını sık sık görmüş oldum. Bu yaprakların neden toplandığını merak ederken, bir akşam kilisenin yanından geçerken merak edip ayini izledik ve burda  insanlar yakılana teşte çınar yapraklarını yaktılar. Öğrendiğime göre, İsa'nın çarmıha gerildiği ağaç Çınar Ağacı olduğundan dini açıdan önem taşıyor. Kilise içerisinde ayin yapıldıktan sonra kilise etrafında bir kaç tur dönüp bu çınar dalları ateşte yakıldı, şarap ve meyve suları ikram edildi. Değişik bir izlenim oldu.

Belgrad Kalesi/Kalemegdan

Kalemegdan, Osmanlıdan kalma ismiyle Kale meydanı, yazın daha güzel olacağını düşündüğüm güzel bir alanda. Tuna ve Saga nehirlerinin birleştiği yeri burdan görebilirsiniz. 










Plateau By the Victor Monument



Tarihi İşkence Aletleri Müzesi
Orta Çağ İşkence Aletleri Müzesi'nde mide bulandırıcı ,nasıl bir insana böyle bir şey yapılır? dedirttiren enteresan korkunç bir müze. Tarihte insanların ne kadar zalim olduğunu burdan anlayabilirsiniz. (Müze yazısı için tıklayın )






 



Askeri Müze



Uzun süre kalabileceğiniz bir müze, gerçekten büyük ve dolu dolu. Çoğunda ingilizce açıklama olmadığı için bazı bölümlere sadece bakıp geçtik, üst katıda unutmayın.


Republic Square (Özgürlük Meydanı) ve Knez Mihailova Caddesi

Knez Mihailova caddesi araç girişine kapalı, İstanbuld'da Taksim'i , Eskişehir'de Doktorları ,Saraybosna'da Ferhadija'yı andıran sağlı sollu kafeler,restoranlar,giyim mağazalarının bulunduğu alışveriş caddesi. Cadde boyu yeme içme , hediyelik standları açılıyor. Sokak sanatçıları şarkılar söylüyor. Bu caddeye bağlı ara sokaklarda da marketler,kahve dükkanları yer alıyor.





Hotel Moskva

1908 yılında açıldığında Balkanlar'ın en pahalı ve en lüks Rus evi olarak biliniyor. 


Parlamento Binası
Taş meydana yürürken bu binayı gördük, mimari olarak özellikle giriş kısmı çok güzel. Yol boyu devam edince yine solda St.Mark kilisesinin ve Tajmegdan parkını görebilirsiniz.
 



















St. Mark’s Kilisesi
1940'da bitirilmiş Sırp-Ortodoks kilisesi. Bir çok kilise gördükten sonra zamanla Bizans, Gotik,Barok gibi üslupları çözmeye başlıyorsunuz. Kısaca anlatırsam, Gotik dar zemin alanında sivri şekilde yükselerek ;Romanesk geniş alanda yayılarak daha yuvarlak kemerli Barok daha aşırı abartlı armut şekilli kubbeler şeklinde yapılmış.







Tramvay Durağı
Kilisenin hemen karşısında tramwayın başlangıç durağını görebilirsiniz. 



Taş Meydan





Sırp Millet Meclisi


Saint Sava



Dünya’nın en büyük Ortodoks Kiliselerinden biridir. Gittiğimizde restorasyon halindeydi. Ortodoks Noelinden sonra burda havayifişekler patlatılarak kutlama yapıldı.











Kneza Milosa-Savunma Bakanlığı

NATO tarafından vurulan Savunma Bakanlığı bu haliyle bırakılmış. 1999 yılında 78 gün boyunca bombalama devam etmiş.






1999 Haberinden bir kesit:

NATO MÜDAHALESİKosova'daki savaş (1998-1999) sürerken, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması, ayrıca BM'nin Kosova'daki çatışmaların sona erdirilmesi için ülkeye gözlemci gönderme teklifinin Sırbistan Meclisinde kabul edilmemesi üzerine NATO, eski Yugoslavya topraklarındaki bazı hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

Müdahalede en az 2 bin 500 kişi hayatını kaybederken, 12 bin 500 kişi yaralanmıştı.

Sırbistan Savunma Bakanlığı ise müdahale sırasında ölenler arasında bin civarında asker ve polisin bulunduğunu kaydetmişti.





Skadarlija
Sırp gecesi için geldiğimiz Skadarlija'da bitiremeyip herkesin birbirine yolladığı ve bir türlü bitmeyen cevapcici bebaplarından yiyip, masanın etrafına gelip Türk şarkıları söyleyen çalgıcılarla eğlenip güzel bir akşam geçirdik.

Zemun

Savamala bölgesinden köprüden karşıya geçince Zemun bölgesine ulaşıyorsunuz. Tuna nehri boyunca güzel balıkçı restoranlarının bulunduğu bir yer. Bir akşam Savan'da balık yedik, gerçekten çok lezzetliydi.  83 numaralı otobüs ile buraya gelebilirsiniz.




Hram Svetog Kiliesi






Nikola Tesla Müzesi

Nikola Tesla hakkında bilgi vermeme gerek yok sanırım. Burda bilet aldığımız gibi grup tanıtımı başladı. Önce Nikola Tesla'nın hayatını izledik, daha sonra ordaki görevli müze ve bazı icatlar hakkında bilgi verdi, hatta deney yaptık. Daha sonraki serbest zamanla müzeyi gezme şansımız oldu. Hatıra defterine birşeyler yazıp hatıra ürünler alabilirsiniz. Müzede Tesla'nın külleri de bulunuyor.






En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu