Kiev-Lviv Tren Yolculuğu

Kiev-Lviv arası gidiş dönüş için biletlerimizi önceden  http://booking.uz.gov.ua/en/ sitesinden aldık. Bu hatta bilet kalmayabiliyor bu nedenle önceden alıp çıktılarını yanınıza almanız gerekiyor.Bilet alırken hangisi üstte hangisi altta olduğu belirtilmiyor, aldığımız bilete göre çiftler üstte tekler alltta oluyor. 

Siteyi açtığınızda çok sayıda tren göreceksiniz, her biri iki ya da üç sınıf olarak satışta oluyor. Burda bir başka önemli konu gidiş süresi tabi ,ama fiyatlar buna göre değişiyor. Durak sayısına da bakın mutlaka, hepsi aynı hatta gitmiyor. İntercity trenler 5-6 saate gidiyor, daha önce tecrubesi olanlar sorduğumda en iyisinin bu olduğunu söylemişlerdi.

Burda kompartmanlı, yataklı ve yataksız olmak üzere 4 farklı sınıfta tren bulunuyor. İlk trenimiz yataklı kompartmanlı, dönüş trenimiz açık yataklı  biletlerdi.

              Kompartmanlı Tren-2.Sınıf                                  Kompartmansız Ten-3.sınıf


Ben dönüş treninde biraz tedirgindim açıkta gideceğimiz için ama güvenlik açısından hiç bir sorun yaşamadık. Tren girişinde  pasaportlarıımızı gösterip numaramızı bulduk .Zaten biraz hasta ve yorgun olduğumdan hemen uyudum. 

Trendeki üst kat mazaram  bu şekilde idi :) 
.

Bu arada bilet satın alırken bed linen seçeneğini işaretlerseniz yatak yorgan alabilirsiniz. Dönüşte gerek olmadığını düşünerek almadık ama sabaha kadar sert yerde yatmaktan her yerim ağrıdı. O yüzden almanızda fayda var. Trende herkes rahat, yatagını yorganını serip uyuyor. Değişik bir tecrube oldu benim için.



Kiev'de Yeme-İçme



Kiev'in yöresel yemekleri




Borsch (Borç)Çorbası: Ukrayna'nın temel yöresel çorbası

Verenki:  İçerisine patates, et ,peynir, vişne konarak yapılan mantıya benzer ama daha büyük hamur işi, üzerine mayonezli yoğurt karışı dökülüyor

Kiev Tavuğu :  Kiev köftesi olarak da geçiyor. İçerisine baharatlı tereyağ konuyor, yumuşacık bir tavuk yemeği.


Yerli Birası: Kvas 

Kiev'de ağız tadınızı uygun bir çok restaurant bulunuyor. Ben en çok tavuk yemeklerini sevdim. Türkiye'de uzun zamandır tavuk yemiyormuş gibi hissettim :/





Ostanariknya Bada Art-Restaurant


Aşağıdaki yemekleri yediğimiz resturant çok ilginçti. Globus Avm'de saklanmış zor bir şekilde bulduğumuz bir mekan.  Hatta avm içeriside bir çok kişiye soduk fakat en sonunda bir kişi asansörle kata çıkmamızı söyledi. Dışarıdan ne restaurant ne de kat gözüküyor. İndiğimizde takıların satıldığı koridorda sorduk ve bizden şifre istendi, olmadığını söyleyince ev sahibi yardımcı oldu. Normalde bir uygulamadan şifre alıp giriyorsunuz. Bir kapıdan geçtik ve hala mekanı göremiyoruz ,sadece üzerinde ellerin olduğu bir duvar var derken gizli kapı açılıyor ve içeri giriyoruz. Sandalyede oturup bize mekan hakkında bilgi veriyor . Oturduğumuz sandalye hareket ediyor ve bizi yemek yiyeceğimiz yere kadar götürüyor :) Çok ilginç bir yer ve kesinlikle gitmelisiniz.  Fiyatları biraz daha yüksek.



Kiev Köftesi


                                                                    Kiev Köftesi ve Verenky


Sokak Tatları

Bunun dışında sokakta yemek kültürü var. Sandviçler, bol bol hamur işleri mevcut. Hava soğuk olmasına rağmen insanlar sokakta ayaküstü yemeklerini yiyorlar.


Turistik yerlerde özellikle kahve satışı var, hemen hemen her yerde görebilirsiniz, Burdaki kahvenin tadı da bir ayrı, fiyatları da çok uygun. Arkadaşım en çok sıcak çikolatayı sevdi, tavsiye ediyoruz :)


ROSHEN Çikolata Cenneti

Roshen'de  çeşit çeşit çikolatalar, şekerlemeler var. Burdan Kiev fotoğraflarının olduğu çikolatalar, şekerle dolu müzik kutusu ve bunun gibi değişik paketler mevcut. Kiev ve Lviv'de çok sayıda şubesi var. 


Roshen'deki kekler de çok güzel, tek dilim olarak da satılıyor. Pakette bisküviler var, onlar da çok lezzetliydi. 

 

Puzata Hata




Bizi misafir eden ev sahibinin önerisiyle bu restauranta gittik. Büyük ve kalabalık bir yer, bir çok yöresel yemeği burda bulabilirsiniz. Fiyatları da çok uygun. Fakat içerdeki ağır koku bizi çok rahatsız etti ve çıktık. Ama ucuzluk ve çeşit önceliğinizse buraya gelebilirsiniz.


Very Well Cafe


Puzata Hata'da aradığımızı bulamayınca Kreschatik Caddesi'nden buraya geldik. Maidan Nezalezhnosti metrosuna çok yakın bir yerde bulunuyor. Burda da soslu tavuk yemeği yedik, gayet lezzetliydi ve servis, ortam da güzel. Yer bulmak zor olabilir, geldğimizde tüm masalar doluydu. Burdan da memnun kaldık.



Kış Mevsiminde Kiev/ 2.Bölüm

Sabah erken kalkıp 2.gün gezimiz için yola çıktık. Aynı metro hattındaki Klovska durağından inip 15-20 dk yürüyerek gezimizin ilk durağından başlıyoruz.  

Kiev Hastahane Kalesi (Kyiv Fortress/ Hospitalnoe stronghold)




Bu müze kompleksi Pazartesi hariç 10.00-18.00 arası açık. Kiev kalesi topraktan yapılmasıyla Avrupada en büyük ve dünyada ikinci sıradadır. Silah ve top atışı için silah limanları ve duvarlarda boşluklar bırakılmış. 19.yy’da hapishane olarak kullanılmış.




Tuvalet Müzesi (Музей історії туалету)


Çok eğlendiğim bir müze , o yüzden gitmenizi özellikle tavsiye ederim. Tuvalet kullanımının insanlığın ilk tarihinden bugüne değin değişimini,gemide hapishanede bu ihtiyacı nasıl çözdüklerini,  değişik kültürlerdeki insanların tuvalet kullanım kültürünü yansıtıyor. 



 Müze rehberleri  maalesef İngilizce bilmiyor ama buna rağmen işaret diliyle de olsa eğlenceli vakit geçiriyoruz. Çıkışta hediyelik alabilirsiniz. Biz klozet anahtarlık ve tuvalet pompası şeklinde telefon tutacağı aldık.

 






Fransa'da şemsiye ve topuklu ayakkabının neden kullanıldığını duymuşsunuzdur belki. İnsanlar tuvalet ihtiacını giderdikten sonra pencereden sokağa atarlarmış, bundan korunmak için şemsiye ve topuklu ayakkabı giyilmeye başlanmış. Ayrıca yolda oluk kullanımı da burdan geliyor. Yine o dönemlerde sokakta tuvalet itiyacını giderek için çalışan işçiler varmış, fotoğraftaki gibi .
































Daha önceden gelen arkadaşımızın tavsiye ettiği Bigoli restaurantını ararken bir Türk restaurantı görüp burda öğle yemeğimizi yedik. Çay ve menemeni özlemişiz hemen :) Burdan tekrar metroya binip aktarma yaparak Arsenalna durağından indik ve bundan sonra yol üzerinde gezerek Motherland'e kadar hep yürüdük.Etrafta kürkle gezen birçok kişi görmek mümkün.

Zafer Anıtı (Monument Nevidomomu Soldatu)


Zafer anıtı Park Slavi'nin içerisinde.İkinci dünya savaşı sırasında Ukrayna’yı savunurken ölen askerlerin anısına yapılmış bir dikilitaştır.





1932-33 yıllarında öldürülen 2,5-7,5 milyon kadar Holodomor kurbanlarına adanmış Ukrayna Müzesini de yol üzerinde görebilirsiniz.


Kiev Mağaralar Manastırı ( Pechersk Lavra)




Kiev’in en çok görülmesi gereken yer bana göre. Pechersk Lavra , mağaralar manastırı anlamına geliyor. UNESCO Kültür Miras listesinde ve Ukrayna’nın 7 harikası arasında yer alıyor. Burda birçok kilise, müze bulunuyor. 

Gate Church of the Trinity
 
Lavra kompleksine buradan giriş yaptık. Ana giriş kapısı üzerinde olan kilise başta Rus stiliyle 1106-08 arasında inşa edilmiş fakat daha sonra Ukrayna stili ile dekore edilmiş. 
























Minyatür  Müzesi (Музей мікромініатюр Миколи)

Küçük ama harika bir müze. Burda toplu iğnenin ucu kadar minik gemi, portre, sivrisinek,nota görebilirsiniz. Tüm ayrıntıları ile gümüş veya altınla yapılmış.Müze 10:00 - 13:30; 14:30 - 17:00 saatlerinde ziyarete açık.Burda da foroğraf çekmek yasak. Minyatürlerden iki örnek aşağıdaki gibi, bundan farklı yaklaşık 50 tane model var. 


Kobzar: Dünyanın en küçük kitabı, Taras Shevchenko'nun 12 şiirinden oluşuyor.


SANTA MARIA.256 altın parçadan oluşan  3,85 mm luzunluğundaki model. Enine kesiti bir saç kalınlığının 400 kat daha küçük hali

Great Lavra Bell Tower





Kuleye kesinlikle çıkın.Burdan Assumption Katedrali ve Refectory kilisesi , Motherland görülebiliyor. 96,5 metre yüksekliğinde kuş bakışı şehri seyredebilirsiniz.








Assumption Katedrali -Uspenskyy Sobor
Yemekhane Kilisesi-Trapeza Refectory Church

Lavra kulesine çıktığınızda bu manzarayı göreceksiniz.Sarı kubbeleri olan Assumption Katedrali, Yeşil olan Trapeza Yemekhane Kilisesi


Lavra bölgesi Ortodoks Hristiyanları için önemli bir yer. İbadet etmek için buraya bir çok insan geliyor. Giriş için ödeme yaptık ama ibadet vaktinde gelirseniz yerli halkla beraber ücretsiz girebilirmişiz öyle söylendi. Giriş 50 UAH.


The Motherland Monument-Rodina Mat





Son gezi noktamı olan heykel, 36 metrelik kısma çııp panoroma şeklinde etrafı görebilirsiniz. 92 m'ye de çıkılıyor ama gittiğimizde kapalıydı. 

Giriş ücretleri:

36 m=50 uah
92 m= 200 uah











The Ukrainian State Museum of the Great Patriotic War

1981 yılında, dönemin Sovyetler Birliği başkanı Brezhnev tarafından Nazi işgaline karşı savaşan askerlerin anısına açılmış. 



Arsenel Müzesi (Mystetskyi Arsenal)

Lavra'yı gezdikten sonra Arselna durağına yürürken gördüğümüz müzede yılbaşı için açılmış bir sergi vardı. Arkadaşım burdan gittiği yerleri kazıyabileceği gezi haritası aldı. Belki sizin geldiğiniz dönemde de bu tarz bir etkinlik olur. İçeride çok güzel içecekler, yiyecekler ve değişik meyve kuruları,kırmızı biberli çikolata gibi değişik tatlar, süsler, bir çok hediyelik vardı. 

Kiev için ayırdığımız süre bitti yemeğimizi yiyip  Lviv'e gitmek için  tren yolculuğumuza geçiyoruz. 








Kar Sana Yakışıyor Kiev/ 1.Bölüm


Kyiv Zhuliany Havaalanına indik , sevgili couchsurfing arkadaşım ve eşi bizi orada karşıladı. Gece geç saatte indiğimizden bizi burdan alması çok sevindiriciydi gerçekten. Taksi ile evlerine gittik ve burda taksiler cep telefonundan bir uygulama ile çağrılıyor. Gezimiz boyunca taksiye hiç ihtiyacımız olmadı. Metro bize yetti. Arkadaşımın evi tipik Sovyet Rusya evlerinden. Yeri Lukianiska metro durağına 5 dk lık mesafedeydi.


Kiev Metrosu

Merdiven çok hızlı ilerliyor , çok dik ve inene kadar bayağı uzun vakit geçiyor ki oturmayın diye ikaz afişleri var.  Metro mimarisi çok güzel, keşke daha iyi fotoğraf çekebilseydim.
Jeton 4 uah. 

                



Gezi haritama göre Kiev'i iki bölgeye ayırdık, her bölgeye birer gün ayırarak gezimizi bitirdik.

1.Bölge: Lypky -Podil-Lukianivska
2.Bölge: Pecherskyi 





1.GÜN


Taras Schevchenko Üniversitesi




Ulaşım: Lukianivska durağından binip Zoloti Vorota'da inerek kırmızı hatta geçtik ve Universytet durağında indik.Burdan 5 dk yürüyerek üniversiteye ulaştık.






Bu üniversitenin önemi renginin kırmızı olması. 1.Dünya Savaşında ölen Ukraynalı askerlerin anısına  Çar 2. Nikola'nın emri ile merkez bina öğrenciler tarafından bu renge boyanmıştır. Golden Gate (Zoloti Vorota) ' e yakın olan bu übiversiteyi görmeye gelebilirsiniz, 10 dk mesafede.

Ukrayna Ulusal Opera 

İçeriye girmeden golden gate'e gitmek üzere yanından geçtik. İlk günün heyecanı olarak vaktin yetmeyeceğini düşünerek girmedik o yüzden içerisi hakkında yorum yapamıyorum.


Khreshchatyk Caddesi



Hafta sonlarında ve bayramlarda trafiğe de kapatılıyor. Akşamları mutlaka yolumuz buraya düştü. Sokak çalgıcılarını dinleyebilir uzun yürüyüşler yapabilirsiniz. Caddede güzel restaurantlar var, Türk restaurantları da mevcut.

Özgürlük Meydanı (Maydan Nezalejnasti)


Kiev’in en büyük meydanı olan Özgürlük Meydanı,burası. Özgürlük heykeli ve bir alışveriş merkezi var.B urdan metroya biniyoruz ve Çernobil Müzesine gidiyoruz.


 


Çernobil Müzesi

Kontraktova durağından inerek ana caddede kurulan halk pazarlarının arasından geçerek Çernobil Müezine vardık. Pazarda tavuklar, sebzeler, konserveler açıkta sergileniyor hiç hijyenik gelmedi bize :)



10 dk yürüyüş sonunda müzeye ulaştık ve 26 Nisan 1986’da gece yarısı yaşanan Çernobil felaketine dair belgeler, gazete haberleri, mektuplar, fotoğraflar korkuç kazanın bilançosunu ve yaşanan acıları gözler önüne seriyor. Burda fotoğraf için ayrı ücret alınıyor bilginiz olsun.

St.Nikolas Kilisesi



Yazın manzaranın daha güzel olacağını düşünüyorum. Nehir neredeyse donmuştu. Burdan gezilecek  bir çok yeri görebilirsiniz.Dnipro nehri kenarında yürüyüş yapabilirsiniz. 



Funiküler


 

Füniküleri kullanarak Aziz Mikail Altın Kubbeli Manastıra yokuş çıkmadan vardık. Füniküleden biri çıkarken diğeri iniyor. Bizim için sakin kısa bir yolculuk oldu. Bence çok şirin ve kısa yoldan katedrale ulaşmak isteyenler için güzel bir seçenek. 

St. Michael Altın Kubbeli Katedral




Mavi rengi ve sarı işlemeleri , kubbeleri ile çok beğendiğim bir katedral. İçerisi de bir o kadar güzel. 1108-1113 yılları arasında kurulmuş olan katedralin yakınında da şapeli var. Burdan sonra St..Sopia Katedrali ile Andrevski Yokuşu çok yakın. Görülecek yerlerin yakın olması çok iyi oldu. Mutlaka buraya gelin çok beğeneceksiniz.  


                                                                                                                                                 

Aziz Mikail Katedralinden çıkışta panayır tarzında güzel bir etkinlik vardı. Burda da hemen sıcak bir şeyler içme arayışına geçtik. Taze meyvelerin kaynatılarak yaptıkları meyve çayını içerek ısındık. Çayın ücreti 20 UAH, yaklaşık 3,5 TL



St. Sophia's Cathedral




1990 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren yapı, 2007’de yapılan oylama sonucuna göre Ukrayna'nın yedi harikasından biridir. 1037 yılında inşaa edilmiş.
İç tarafında iki katlı galeriler yer alıyor. iç kısımda muhteşem mozaikler, freskler ve ikonlar var. Tatarların istilasından sonra terkedilmiş. 1600’lere kadar Doğu katolik kilisesi tarafından kullanılmış. Restorasyonu Ukrayna tipi barok tarzında yapılmış. Sovyet devriminden sonra hükümet katedrali yıkmaya ve bir tür parka dönüştürmeye karar vermiş. Ama çok sayıda tarihçi ve bilim adamının çabasıyla korunabilmiş. Yine de 1934’te hükümet binaya el koymuş ve müzeye dönüştürmüş. 1980’lerin sonunda politik durum değişmeye başlayınca bu sefer de zaman içinde bu binayı kullanmış bütün mezhepler hak iddia etmeye başlamışlar, paylaşım sorunu çıkmış. Bugün Ukrayna hristiyanlık müzesi olarak kullanılıyor.





Burda görmek istediğiniz yerleri seçip ona göre ödeme yapıyorsunuz. Biz kuleye çıkmak, katedral, etrafı gezmek için 120 uah ödedik.  

Alanda bazı yerler kapalıydı. Çan Kulesine kesinlikle çıkın çok güzel. Tabi merdivenleri çıkmayı göze alabilirseniz.Sadece kule için 30 UAH ödeyebilirsiniz.






Çan Kulesinden Bakış:




 Katedralin içinde çok güzel mozaikler var. 15000 adet paskalya yumurtasından yapılmış Virgin Mary Mozaiki bulunuyor. 





Andrevski Yokuşu (Andrevski Spusk)


Ayasofya Meydanı ile Kontraktova Meydanı arasında kalan bir yokuş. Burda hediyelik eşya alablirsiniz. 3 tane magneti 1 t ye aldık. Burda gerçek tavşan tüyü kulaklıklar, şapkalar da var. Burda canlı müzik olan bir kafede oturup 6 tl ye bir kahve içtim. Bazı kafelerde oturma ücreti alıyorlar. 


18.yüzyılda barok mimarisiyle yapılmış St. Andrew Kilisesi Andrevski Yokuşu sonunda yer alıyor.


Akşam oldu ve meydana inip Panayıra bir kez daha baktık. Bu arada çıkışta ellerinde güvercinlerle yaklaşan birilerini görürseniz uzaklaşın. Hemen kuşları üstünüze bırakıyorlar sonra da para istiyorlar.



Golden Gate (Zoloti Vorota)


Golden Gate bir zamanlar şehrin giriş kapısıymış. Kapı duruyor fakat surlar bugüne gelememiş. Tarihi açıdan görülebilir fakat kapanış saatini kaçırmayın, akşam 6'ya kadar açık. Buraya eve dönüşte uğradık.




Şehri biraz daa dolaşıyoruz, yemeğimizi yiyoruz ve arkadaşımızın evine dönüyoruz. Bugün yaklaşık 20 km yürümüşüz. Her şey güzeldi ama gün geçtikçe gördükmiz daha da güzel oldu. 1.Günümüz bitti.















En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu