Kış Mevsiminde Kiev/ 2.Bölüm

Sabah erken kalkıp 2.gün gezimiz için yola çıktık. Aynı metro hattındaki Klovska durağından inip 15-20 dk yürüyerek gezimizin ilk durağından başlıyoruz.  

Kiev Hastahane Kalesi (Kyiv Fortress/ Hospitalnoe stronghold)




Bu müze kompleksi Pazartesi hariç 10.00-18.00 arası açık. Kiev kalesi topraktan yapılmasıyla Avrupada en büyük ve dünyada ikinci sıradadır. Silah ve top atışı için silah limanları ve duvarlarda boşluklar bırakılmış. 19.yy’da hapishane olarak kullanılmış.




Tuvalet Müzesi (Музей історії туалету)


Çok eğlendiğim bir müze , o yüzden gitmenizi özellikle tavsiye ederim. Tuvalet kullanımının insanlığın ilk tarihinden bugüne değin değişimini,gemide hapishanede bu ihtiyacı nasıl çözdüklerini,  değişik kültürlerdeki insanların tuvalet kullanım kültürünü yansıtıyor. 



 Müze rehberleri  maalesef İngilizce bilmiyor ama buna rağmen işaret diliyle de olsa eğlenceli vakit geçiriyoruz. Çıkışta hediyelik alabilirsiniz. Biz klozet anahtarlık ve tuvalet pompası şeklinde telefon tutacağı aldık.

 






Fransa'da şemsiye ve topuklu ayakkabının neden kullanıldığını duymuşsunuzdur belki. İnsanlar tuvalet ihtiacını giderdikten sonra pencereden sokağa atarlarmış, bundan korunmak için şemsiye ve topuklu ayakkabı giyilmeye başlanmış. Ayrıca yolda oluk kullanımı da burdan geliyor. Yine o dönemlerde sokakta tuvalet itiyacını giderek için çalışan işçiler varmış, fotoğraftaki gibi .
































Daha önceden gelen arkadaşımızın tavsiye ettiği Bigoli restaurantını ararken bir Türk restaurantı görüp burda öğle yemeğimizi yedik. Çay ve menemeni özlemişiz hemen :) Burdan tekrar metroya binip aktarma yaparak Arsenalna durağından indik ve bundan sonra yol üzerinde gezerek Motherland'e kadar hep yürüdük.Etrafta kürkle gezen birçok kişi görmek mümkün.

Zafer Anıtı (Monument Nevidomomu Soldatu)


Zafer anıtı Park Slavi'nin içerisinde.İkinci dünya savaşı sırasında Ukrayna’yı savunurken ölen askerlerin anısına yapılmış bir dikilitaştır.





1932-33 yıllarında öldürülen 2,5-7,5 milyon kadar Holodomor kurbanlarına adanmış Ukrayna Müzesini de yol üzerinde görebilirsiniz.


Kiev Mağaralar Manastırı ( Pechersk Lavra)




Kiev’in en çok görülmesi gereken yer bana göre. Pechersk Lavra , mağaralar manastırı anlamına geliyor. UNESCO Kültür Miras listesinde ve Ukrayna’nın 7 harikası arasında yer alıyor. Burda birçok kilise, müze bulunuyor. 

Gate Church of the Trinity
 
Lavra kompleksine buradan giriş yaptık. Ana giriş kapısı üzerinde olan kilise başta Rus stiliyle 1106-08 arasında inşa edilmiş fakat daha sonra Ukrayna stili ile dekore edilmiş. 
























Minyatür  Müzesi (Музей мікромініатюр Миколи)

Küçük ama harika bir müze. Burda toplu iğnenin ucu kadar minik gemi, portre, sivrisinek,nota görebilirsiniz. Tüm ayrıntıları ile gümüş veya altınla yapılmış.Müze 10:00 - 13:30; 14:30 - 17:00 saatlerinde ziyarete açık.Burda da foroğraf çekmek yasak. Minyatürlerden iki örnek aşağıdaki gibi, bundan farklı yaklaşık 50 tane model var. 


Kobzar: Dünyanın en küçük kitabı, Taras Shevchenko'nun 12 şiirinden oluşuyor.


SANTA MARIA.256 altın parçadan oluşan  3,85 mm luzunluğundaki model. Enine kesiti bir saç kalınlığının 400 kat daha küçük hali

Great Lavra Bell Tower





Kuleye kesinlikle çıkın.Burdan Assumption Katedrali ve Refectory kilisesi , Motherland görülebiliyor. 96,5 metre yüksekliğinde kuş bakışı şehri seyredebilirsiniz.








Assumption Katedrali -Uspenskyy Sobor
Yemekhane Kilisesi-Trapeza Refectory Church

Lavra kulesine çıktığınızda bu manzarayı göreceksiniz.Sarı kubbeleri olan Assumption Katedrali, Yeşil olan Trapeza Yemekhane Kilisesi


Lavra bölgesi Ortodoks Hristiyanları için önemli bir yer. İbadet etmek için buraya bir çok insan geliyor. Giriş için ödeme yaptık ama ibadet vaktinde gelirseniz yerli halkla beraber ücretsiz girebilirmişiz öyle söylendi. Giriş 50 UAH.


The Motherland Monument-Rodina Mat





Son gezi noktamı olan heykel, 36 metrelik kısma çııp panoroma şeklinde etrafı görebilirsiniz. 92 m'ye de çıkılıyor ama gittiğimizde kapalıydı. 

Giriş ücretleri:

36 m=50 uah
92 m= 200 uah











The Ukrainian State Museum of the Great Patriotic War

1981 yılında, dönemin Sovyetler Birliği başkanı Brezhnev tarafından Nazi işgaline karşı savaşan askerlerin anısına açılmış. 



Arsenel Müzesi (Mystetskyi Arsenal)

Lavra'yı gezdikten sonra Arselna durağına yürürken gördüğümüz müzede yılbaşı için açılmış bir sergi vardı. Arkadaşım burdan gittiği yerleri kazıyabileceği gezi haritası aldı. Belki sizin geldiğiniz dönemde de bu tarz bir etkinlik olur. İçeride çok güzel içecekler, yiyecekler ve değişik meyve kuruları,kırmızı biberli çikolata gibi değişik tatlar, süsler, bir çok hediyelik vardı. 

Kiev için ayırdığımız süre bitti yemeğimizi yiyip  Lviv'e gitmek için  tren yolculuğumuza geçiyoruz. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu