Kiev ve Lviv için Gezi Planı

Blogumu ziyaret edenlere merhaba ,


Uzun bir aradan sonra ani bir heyacanla aldığım Ankara-Kiev bileti ile 4 sene ara verdiğim yurt dışı gezime bir adım atmış oldum. Buraya iki kız arkadaş gittik ve güzel vakit geçirdik. Gezi öncesinde bazı ön hazırlıklar gerekiyor bunları ve bazı bilgileri paylaşmak istiyorum. 


ESB-SAW-IEV

Gezi tarihi: 16-22/12/2016 
Bilet fiyatı :  195 TL










GEZİ ÖNCESİ GEREKENLER:


* Vizesiz uçuşumuzda pasaportumuz ile uçak biletlerinin çıktısı
* OHAL devam ettiğinden yurt dışı çıkış izni 
* Yurt dışı çıkış harcını herhangi bir bankadan yatırabilirsiniz
* Konaklama yeri ; Kalacağınız otel,hostel vs çıktısı, eğer birinin yanında kalacaksanız Kişi ve adres bilgileri


Kiev'e girişimizde bir sorun çıkmadı.  Yurt dışı çıkış iznimi İstanbul'dan çıkışta aldılar. Mutlaka ıslak imzalı olması gerekiyor, e-imza ile çıktı almış biri malesef giriş yapamadı. Kiev havaalanında sadece kaç gün kalacağımızı sordular , diğer arkadaşım benden öndeydi beraber olup olmadıgımızı sordu o kadar. Yani bu ülkeye giriş vizesiz,  sorunsuz..


FAYDALI PROGRAMLAR

İnternetsiz çalışabilen haritaları indirmek faydalı olur;
  * Maps.me,
  * Citymaps2go,
  * Triposo
  *  Google Translate : menülerde çok işe yaradı :)

Ben telefonun kendi haritasını da kullandım, wifi varken bir defa açtığınızda harita yükleniyor ve daha sonra kullanmak istediğinizde konumunuzu gösteriyor.


EK BİLGİLER

*İnternetli hatları ordan alabilirsiniz, 10 TL civarı gayet uygun. Hemen her yerde wifi'ye bağlanmak mümkün, yani hatta da gerek olmayabilir. 
*Google haritalarda gezilecek yerleri işaretlemeniz büyük fayda sağlar. Biz işaretledik ve Kiev'i iki bölgeye ayırıp birer gün ayırdık ve yeterli oldu
*Kiev metro ağı hayet gelişmiş, hatları gösteren bir çıktı almanız işinizi kolaylaştırır. Ya da metro bileti aldığınız yerde gişeden iteyebilirsiniz. Bilet dediğime bakmayın, plastik jeton veriyorlar.
*Havalimanında döviz bozdurabilirsiniz, merkezden çok farklı olmadı bizim için
* Dönüşte alacak çok şey var o yüzden çantanız çok dolu olmasın. Girişte bagaj çantası için kilo kontrolü yapmadılar, dönüşte arkadaşımın çantasını kontrol etti benimkine sadece baktı, kilo için sorun yaşatmıyorlar.
*Müzelerde öğrenci indirimi mevcut, Ülke dışında da kimliği kabul ediyorlar.


HARCAMA

*Kesinlikle tüm dövizini bozdurmayın, 100 dolar ile gittik ve sadece 35 doları harcadık, geri kalanını kredi kartı kullanarak harcadık. Harcadıkça bozdurmanız daha mantıklı.
* Para birimi: Griwna  100 Griwna=13,54 TL
*Gittiğimiz tarihteki harcamalara göre fiyatlar;
Metro: 4 UAH=0,56 TL
Kahve: 20-25 UAH=2,5-3 TL
Morşinska Su: 25 UAH
Otobüs: 2 UAH
Kek-Kahve (Mocha): 106 UAH
Öğle Yemeği: 131 UAH

     Bir kaç örnek verdim, aşağı yukarı bir fikir oluşturur.

*Ödeme masa başı oluyor, iki kredi kartı ile bir hesap ödenmiyor , bu konuda sıkıntı çektik biraz.Peşin ödediğinizde bir sorun yok. 

KONAKLAMA

Konaklama yeri için biz couchsurfing'ten evli bir çifte misafir olduk. Güvenilir ve uygun bulduk. Hem hesaplı hem de yerli insanıyla vakit geçirmek güzel oluyor.  Bunun dışında uygun hosteller de var, Lviv'de 10 tl ye orta halli iki kişilik ranzalı odada konakladık. 

HAVA KOŞULLARI

İlk gün kar yağışlı geçti, ikinci gün hava gayet ılımandı. Aralık sonu böyle ama ocak-şubat ayı daha soguk olur diye düşünüyorum. Kesinlikle içlik giyin, çok faydasını gördük :)

ETKİNLİKLER

mart-kasım arası Kiev'de çeşitli etkinlikler oluyor , bizim gittiğimiz dönem yılbaşı öncesi olduğundan çok canlıydı. Sokaklarda renkli çam ağaçları, yiyecek içecek hediyelik standları ile doluydu. Bence en güzel haftada gelmişiz :)


İNSANLAR VE DİL

Malesef Kiev'de İngilizce konuşanların sayısı az yani biz denk gelmedik, ama Lviv'de böyle bir sorun yok. İşaret dili ile de olsa genelde anlaştık. Zaten çok da ihtiyaç olmuyor. İnsanlar da gayet yardımcı olmak için çabalıyorlar.  Çok milliyetçiler, bunu her şekilde anlıyorsunuz. Devrimi yansıtan kafeler de var.

TREN YOLCULUĞU

Tren bileti için bu siteye bakabilirsiniz : http://booking.uz.gov.ua/en/
Burda uyarım alacağınız numaralar. Burda kompartmanlı, yataklı ve yataksız olmak üzere 3 farklı sınıfta tren bulunuyor. İlk trenimiz yataklı kompartmanlı, dönüş trenimiz yataklı açık biletlerdi. Güvenlik açısından hiç bir sorun yaşamadık.Sadece bilet alırken hangisi üstte hangisi altta olduğu belirtilmiyor. Önceden bilet almanız mantıklı çünkü sonradan derdinizi anlatamayabilirsiniz. Tren girişinde de pasaporta bakılıyor unutmayın.

Kiev Gezi Yazım İçin ⇛   Kiev 1.Bölüm
                                          Kiev 2.Bölüm

Lviv Gezi Yazım İçin ⇛   Lviv 1.Bölüm
                                         Lviv 2.Bölüm
                                         Lviv 3.Bölüm



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu