Balkanlarda 6.Gün Mostar

Altıncı günümde Mostar'dayım. Sabah 06.30. Buraya biraz stresli biçimde geldim ,ev sahibim Olga beni otogara kadar bırakarak çok yardımcı oldu ama otogarda otobüs beklerken minibüs geldi ve o virajlı yolları başım döne döne geçtim. Türkiye'de tabi ki virajlı yollara alışığım ama hem bu kadar  hızlı hem de virajlı yollardan hiç geçmemiştim. Yollar oldukça karanlık ve korkutucuydu, uyuyarak sabah olsun diye dua ettim.Pasaport kontrolünde kimse inmedi, pasaportlar toplandı ve damgalandı bu kadar.

Sabah 06.30 ve  Mostar otobüs durağındayım. Burada emanet kasalar mevcut, eşyalarımı bırakarak SarayBosnaya biletimi aldım ve hemen Mostar sokaklarına kendimi attım.



Sabahın körü ve kimse yok, mis gibi temiz hava , sanki daha önce gelmişim gibi bir duygu..Mostar köprüsüne yaklaşınca bir Ortaçağ manzarası ile karşı karşıya geldim. Kendimi çok iyi hissediyorum, örümceği kurarak bir dolu fotoğraf çektim. İnsanlar da yavas yavaş evlerinden çıkmaya başlamış.

Adım adım Mostar Köprüsüne gidiyorum.


Mostar Köprüsü

Dont Forget 93!

Savaşın acıları asla unutulmaz..Bu köprü , binalardaki mermi izleri ile bunu çok iyi anlıyorsunuz.




 Şirin Evler -Dükkanlar 

 





  Kriva Cuprija 

 Mostar köprüsünden sonra ara sokaklara doğru ilerlediğimde bu şirin köprüyü gördüm. Bu taştan yollar ve köprüler gerçekten çok otantik, fotoğraftan daha da güzel.






Karagöz Bey Cami





Balkanlarda 5.Gün Budva

    Sahilinde gezmeye doyamadığım Budva..Ben şehirleri tarihleriyle uzun uzun anlatmayı sevmiyorum, kısaca gördüklerimi neler yaptığımı anlatmak istiyorum.
      Budva' ya Kotor'dan 5 euro vererek geldim. Ortaçağ havasında çıkıp daha kalabalık, daha canlı bir ortama girerek sakinlikten çıkmış oldum. Genel olarak yorumları güzel olan bir kafeye oturarak omlet ve çay alarak kahvaltımı yaptım.Genel olarak fiyatlar yüksek , buradaki yaşama göre normal olabilir tabi. Mesela bir kahvaltı salonunda 10 tl omlet, kupa çay 4 tl ise burada euro cinsinden. Makedonya'nın hesaplı gezisinden Karadağ'da tüm paramı harcamadan çıkmayı umuyorum :)
      Budva'da konaklamadım çünkü Mostara gitmek için akşam saatinde otobüs vardı, sabah gitmek bana fazla vakit kaybettirecekti.Çantamı bırakmak ve dinlenmek için couchsurfing sitesinden tatlı bir bayan arkadaşın yanına gittim . Bu siteyi duymayan kalmamıştır zaten,  site  https://www.couchsurfing.com/ Burada kendinize uygun gördüğünüz ev sahiplerine istek gönderiyorsunuz onlar da sizi uygun görürse kalmanızı onaylıyorlar.


Budva Stari Grad

Budva eski şehire bu kapıdan girerek taştan dar sokaklarına giriyoruz. Burayı hızlı hızlı yürüyerek bitirmeyin, yavas adımlarla her ayrıntıya bakarak ilerleyin. Kafeleri, evleri, avluları her biri ayrı güzellikte..












Sveti Stefan

        Sahil boyu bu adaya giden otobüsler mevcut. Otobüs ormanlık alana kadar giriyor ve burdan 10 dk yürüyüş ile sahile varıyorsunuz. Hemen girişte haritadan nerelere gidebileceğinizi görebiliyorsunuz. 


Bu adaya giriş yasak, sadece konaklama ve restaurantı kullanma durumunda girişe izin veriliyor. Fotoğraf çekmek için bile girişe bir adım yaklaştırmıyorlar.


Koylar

 Sveti Stefanı geçip orman içerisine doğru yürüyünce tam  yüzmelik koylar sırayla önünüze çıkacak. Önce orman içinde kısa bir yürüyüş, sonra sessiz sakin sahiller..Sakin ama benim geldiğim Mayıs ayı olduğundan, duyduğuma göre bu sahiller havalar ısındığında çok kalabalık oluyormuş. Bu şekilde sakin görmek beni mutlu etti :)





Kaç gün yeterli?

Budva için 3 gün ideal ,sayfamda yazdıklarım dışında ücra köşelerde kiliseler de bulunuyor , benim zamanım az olduğundan buraları göremedim ama her ayrıntıyı keşfetmek için 3 gün yeterli olacaktır.





















En çok Okunan

Kiev-Lviv Tren Yolculuğu